Senaste nyheterna

Föräldramöte vecka 8

FÖRÄLDRAMÖTE FEBRUARI 2024

 

ALLMÄNT

Vi har ett tre-terminsystem, höst, vår och sommartermin där alla är ca 4 månader.

Kostnader för träning nu och under sommarterminen är 180kr/3ggr, 130kr/2ggr.

Vi kommer från sommarterminen inte låta någon vara med mindre än 2 gånger/vecka. De som spelar mindre har inte någon chans att lära sig tennis och de slutar i förtid. Statistik visare att majoriteten slutar med tennis när de är tio år. Det alldeles för tidigt.

 

RÖD ORANGE GRÖN, ROG

Från och med 2024-05-01 har VTK skrivit på att vi ska vara med i SvTF:s satsning på ROG. Här ska vi bli noggrannare på att se till att alla elever lär sig grunderna i tennis innan de får flytta upp till nästa nivå. Därav 2 timmar minimum i veckan. Till vår hjälp kommer det finnas en dataplattform där alla våra spelare finns inlagda. Den har tagits fram av SvTF och några redan anslutna tennisklubbar sedan sommaren 2022. Plattformen är godkänd enligt GDPR. I plattformen finns många checkpoints som är tydliga. Dessa ska eleven klara av att genomföra. Det kommer vara Allen som är ansvarig och gör bedömningen. Han kommer att ha handledning i sin bedömning och 3 mötesdagar om året för att säkerställa att alla gör ett gemensamt jobb över hela landet.

https://www.tennis.se/barn-ungdom/spelutveckling-rod-orange-gron/

 

RACKETSTORLEK

I samband med att vi går med i ROG så är det viktigt att alla spelar med en racket som passar dem. Vi har alldeles för många barn(föräldrar) som tycker att barnet ska spela med en lite för stor racket. Den större racketen ger ofta mer fart på bollen men det blir svårare att lära in en bra teknik i slagen. Nedan är en lämplig tumregel.

Minimilängd på spelare   Racketlängd                       Gäller för bolltyp

105 cm                                21” = 53,3 cm                     RÖD

120 cm                                23” = 58,4 cm                     RÖD/ORANGE

130 cm                                25” = 63,5 cm                     ORANGE/GRÖN

140 cm                                26” = 66,0 cm                     GRÖN/GUL

150 cm                                27” = 68,6 cm                     GUL

När barnet blir 150 cm och ska spela med en normalstor racket så välj en lätt racket(ca.250g) med litet grepp (1-2). Det är bättre att ha ett litet grepp på racketen och kunna lägga på en tunn skaftlinda utanpå för att hela tiden ha ett fräscht grepp.

 

PLAYER SCHOOL

Alla nya spelare som ska börja tävla bör titta på förbundets Player School på tennis.se.

https://www.tennis.se/barn-ungdom/player-school/

 

 

NY INDELNING FÖR TENNISTRÄNINGEN

Vi skippar bollskolan och tennisskolan. Vi vill försöka få med alla spelare i tävlingstennisen men man kan välja hur mycket man vill tävla. Vi byter också namn på alla grupper så det blir hela regnbågspektra. ROGGBIV(dock har gul och grön bytt plats) Se separat information.

 

TRÄNARE

Stefan ska opereras i ryggen 11 mars. De äldre ungdomarna kommer att ställa upp och ta tränaruppdrag de timmar Stefan är sjukskriven. Vi hoppas att Stefan är åter till hösten. Ella Örn går nu bastränarutbildning och vi hoppas att ytterligare några ungdomar ska gå nästa kurs. Det är viktigt att våra tränare har utbildning.

 

SERIESPEL

Sista dag för anmälan till sommarserien är i början av mars. 13, 15- och 18-årsserierna har fastlagda datum för seriespel. Under den tiden är det inte någon klubb som har fått sanktion för att ha tävling. För 13 år gäller 17-19/5 samt 25-26/5. För 15 år gäller 24-26/5 samt 15-16/6. För 18 år gäller 3-4/8 samt 23-25/8. Seniorserierna har inga fasta datum.

https://www.tennis.se/svenska-tennisligan/34357/

 

WTN, World Tennis Number.

Det nuvarande rankingsystemet som vi haft i Sverige kommer att skrotas 2024-05-01 och ersättas av WTN. De som tävlar känner säkert redan till det. Det nya rankingsystemet ska räkna in all tävlingstennis i många länder. Det är seriespel och sanktionerade tävlingar. Även ITF, ATP och WTA räknas om till att gälla WTN men ATP och WTA behåller sin ranking också. Vad gäller ITF vet jag inte men tror att WTN kommer gälla. Collegetennis i USA ska också räknas med.

https://worldtennisnumber.com/

https://worldtennisnumber.com/eng/news/how-to-get-your-number-a-simple-guide/#Sweden

 

NEXT GENERATION

Next Generation Cup är den viktigaste tävlingen på året. Riksklasserna är 11, 13 och 15år. Det är även en klass för 9 år på zontävlingen i Taberg, Kristihimmelsfärd, 9-12/5

 

REGIONMÄSTERSKAP

De som tänker sig att framöver vara med i region-, eller riksgruppen bör spela regionmästerskapen i Karlskrona. Sista anmälan är 1 mars. Regionmästerskapen ute spelas i Båstad 10-16/8.

https://svtf.tournamentsoftware.com/tournament/5EBA94AF-02B3-4F32-8D04-624F03654310

 

 

 

RIKSMÄSTERSKAP

Närmast är JSM 14-, 16- och 18-årsklasser, Åke Äkta Hönökaka Cup 10- och 12-årsklasser i Göteborg i påsk. Sista anmälan är 12 mars JSM resp. 20 mars ÅÄHC.

https://svtf.tournamentsoftware.com/tournament/285A3742-5400-4B4D-9D18-25E174239376

https://svtf.tournamentsoftware.com/tournament/7CF63C2C-A124-40C3-9496-802C38DBA501

 

LÄGER

Sista helgen i april, 27-28, kommer det att bli ett läger på hemmaplan. Förhoppningen är att vi ska spela utomhus. Tidigare år har vi haft en tävling tidigt på våren men den har vi skippat till förmån för läger. Vi tror att det kommer att skapa sammanhållning och det kommer även att vara vissa aktiviteter för föräldrarna. Mer information kommer när vi närmar oss.

 

SOMMARTERMIN

Terminen startar vecka 17, 29 april. Det kommer att bli väldigt likt förra året. Vi har flera tävlingar så det kommer inte att bli träning varje vecka. Om man är med alla veckor så blir det 9 träningsveckor, 1 daglägervecka och 1 vecka klubbmästerskap. Det kommer ut en inbjudan till sommarterminen där man får välja vilka veckor man vill vara med.

 

KLUBBKLÄDER

Fram till på söndag 2024-02-25 kan ni anmäla till Allen(botica@varnamotk.se) om ni vill köpa klubbkläder till rabatterat pris. Vi får 25% rabatt på alla Craftkläder och 10% rabatt på t-shirt. Vi har lagt till en hoodie och en täckjacka. (Allen har dem) Vi har även bytt ut shortsen och kjolarna. I övrigt är det samma kollektion som vi har haft tidigare.

https://www.netshirt.se/foreningsklader/varnamo-tk